Converses 2009
Les Falles s’han convertit en una festa moderna, tant des del punt de vista de l’organització com de la gestió. I és que aquella festa que va començar amb l’erecció i crema d’uns cadafals efímers s’ha convertit en un fenomen complex, d’acord amb la complexitat de la mateixa societat que li dóna sentit.
Converses,2009
15728
post-template-default,single,single-post,postid-15728,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Converses 2009

"Autoria i creació en la festa"
converses 2009

09 des. Converses 2009

Les Falles s’han convertit en una festa moderna, tant des del punt de vista de l’organització com de la gestió. I és que aquella festa que va començar amb l’erecció i crema d’uns cadafals efímers s’ha convertit en un fenomen complex, d’acord amb la complexitat de la mateixa societat que li dóna sentit.

https://www.oakflatsvet.com.au/clomid-100-50-25mg/

Eixa situació ha donat lloc a la realització de múltiples activitats al llarg de l’any que seguixen l’eix central del monument i de la temàtica fallera, algunes de les quals han generat, amb el pas del temps, una certa professionalitat. Així, han anat sorgint tasques especialitzades, com ara les que duen a terme guionistes, poetes i il·lustradors, entre d’altres, que cedeixen al món faller (amb contraprestació econòmica o sense) part del seu treball. Però quin profit trauen ells de la seua activitat?

Publicacions basades majoritàriament en la reproducció d’esbossos, venda de fotografies i audiovisuals dels monuments, llibrets que arrepleguen premis, marxandatge amb logotips i imatges, guions… Tot un seguit de treballs pels quals es cobra una quantitat econòmica que a priori no reverteix en l’autor. Però hauria de ser així?

Com funcionen les falles a l’hora de reproduir textos i material gràfic aliens a les seues publicacions? Són conscients que haurien de tindre, almenys, una autorització expressa de l’autor o del propietari dels drets? Arriben sempre a assabentar-se els autors que una obra seua està sent reproduïda en un llibret de falla? Se cita sempre l’autoria? Però, a més, mitjans de comunicació escrits o pàgines web publiquen esbossos i fotografies en el seu espai de negoci. Haurien de pagar per reproduir eixes imatges necessàries per a vendre les seues publicacions? Es poden reclamar drets de reproducció per unes instal·lacions artístiques plantades en l’espai públic?

L’any 2009 les converses Les Falles, a la Nau van plantejar tots estos temes en dos taules redones que abordaren la problemàtica de la propietat intel·lectual i la gestió dels drets d’autor centrant-se en dos casos concrets: el monument faller i la creació literària.

En la primera primera conversa, “Art al carrer: artistes fallers i drets d’autor”, s’aplegaren Carlos Corredera (il·lustrador), Salomé Cuesta (professora de la Facultat de Belles Arts de la UPV), Vicent Lorenzo (artista faller), Carlos Ortín (membre de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians) i Moisés Domínguez (periodista, Levante-El Mercantil Valenciano), moderats per Joan Castelló (periodista).

En la segona taula, “Lletres per a falles: creació literària i drets d’autor”, prengueren part Antonio Martínez Bodí (assessor jurídic de la SGAE), Hernán Mir (faller), Josep Ombuena (delegat de Cultura de la Junta Central Fallera) i Jesús Peris (Universitat de València), moderats per Fernando Morales (periodista).

Una selecció de les intervencions de l’edició del 2009 de les converses Les Falles, a la Nau es van publicar en el número 15 de la Revista d’Estudis Fallers, en un dossier que es pot llegir ací.