Premi Soler i Godes
L’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), convoca un premi al millor article de temàtica relacionada amb les Falles publicat en un llibret gran o infantil de qualsevol comissió fallera de la comarca de l’Horta.
Premi Soler Godes
15265
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15265,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Premi Soler i Godes

al millor article publicat en un llibret de falla
Premi Enric Soler i Godes
Enric Soler i Godes

En els últims anys, els llibrets de falla han obert les seues planes per acollir articles diversos que contribueixen a la creació i la reflexió al voltant de la festa de les Falles. Amb este objectiu, s’apleguen l’esforç editorial que duen a terme les comissions de falla i la participació de col·laboradors individuals.

Amb la voluntat de distingir i guardonar este treball conjunt, l’Associació d’Estudis Fallers (ADEF), convoca un premi al millor article de temàtica relacionada amb les Falles publicat en un llibret gran o infantil de qualsevol comissió fallera. El premi du el nom d’Enric Soler i Godes, en memòria del president fundador de l’ADEF i estudiós de les Falles.

Podeu llegir els articles guanyadors clicant sobre els títols i podeu consultar les bases del premi punxant ací.

 

 

Dessetena edició del Premi Soler i Godes (2021)

El jurat del premi Soler i Godes 2021, format per la periodista Isabel Olmos, l’editor Toni Sabater, el metge i membre de l’Adef Pasqual Molina, i el membre de l’Adef Luis Fernández com a secretari del premi sense dret a vot acordaren atorgar el PSiG 2021 a l’article Quan l’ànima roman erma, de Juanjo Medina per al llibret de la falla plaça de Jesús de València. Els altres finalistes del premi Soler i Godes 2021 van ser:

 • Nous llenguatges i valors conceptuals, de Carles Rosaleny  per al llibret de la falla Raval de Cullera.
 • La pluja al març, de José Tena per al llibret de la falla Marqués de Montortal – Berní i Català de València.
 • Les Falles pandèmiques, d’Amparo Doñate per al llibret de la falla Marqués de Montortal – Berní i Català de València.
 • El llibret i el temps, de Montse Vila per al llibret de la falla la Via de Tavernes de la Valldigna.

El PSiG 2021 es va lliurar dins de la 10a Festa de les Lletres Falleres que va tindre lloc l’1 d’octubre de 2021 el La Cotonera d’Alzira.

 

 

Setzena edició del Premi Soler i Godes (2020)

El jurat del premi Soler i Godes 2020, format per la filòloga Verònica Pérez, el metge i membre de l’Adef Pasqual Molina i el periodista Gustavo Clemente, a més del membre de l’Adef Luis Fernández com a secretari del premi sense dret a vot acordaren atorgar el PSiG 2020 a l’article La falla del meu barri, d’Iván Canet per al llibret de la falla Barriada

Sagrada Família d’Alzira. Els altres finalistes del premi Soler i Godes 2020 van ser:

 • El nom de la falla, de Francesc Cremades per al llibret de la falla Vilanova de Gandia.
 • La falla educa?, de José Vicente Plà per al llibret de la falla Forn d’Alzira.
 • La bellesa pot ser estètica i crítica alhora, de Miguel Ángel Gascón per al llibret de la falla Avinguda i adjacents de Torrent.
 • Les falles de 1936, de Salvador Catalá per al llibret de la falla Benlloch de Xàtiva.

Els finalistes es van fer públics en l’acte de presentació del número 24-25 de la Revista d’Estudis Fallers que va tindre lloc al Col·legi Major Rector Peset el 25 de febrer de 2020.

A causa de la crisi sanitària la 9a Festa de les Lletres Falleres prevista per a abril de 2020 va ser ajornada i va tindre lloc finalment el 8 d’octubre del mateix any en el pati de les Escoles Carrasquer de Sueca.

Quinzena edició del Premi Soler i Godes (2019)

El jurat del premi Soler i Godes 2019, format per la periodista Aina Errando, el metge i membre de l’Adef Pasqual Molina i el professor Rafael Beltrán, a més del membre de l’Adef Luis Fernández com a secretari del premi sense dret a vot acordaren atorgar el PSiG 2019 a l’article Enrònies que perduren, de Ricard Balanzà per al llibret de la falla Oeste de Dénia.

Els altres finalistes del premi Soler i Godes 2019 van ser:

 • Salvem la falla, de Ferran Martínez per al llibret de la falla Luis Cendoya de Sagunt.
 • La religió fallera, de Juanjo Medina per al llibret de la falla plaça de Jesús de València.
 • Essència perduda, de Juanjo Medina per al llibret de la falla plaça Rodrigo de Sagunt.
 • Lipotevsky, Bauman i la germanor, d’Iván Canet per al llibret de la falla Pere Morell d’Alzira.

Els finalistes es van fer públics en el Museu de les Ciències, dins de l’Exposició del Ninot, el 7 de març de 2019.

El PSiG 2019 es va lliurar dins de la 8a Festa de les Lletres Falleres que va tindre lloc el 5 d’abril de 2019 en Tavernes de la Valldigna.

 

Catorzena edició del Premi Soler i Godes (2018)

El jurat del premi Soler i Godes 2018, format per Lluís Mesa i Vicenta Llorca com a membres de l’Adef, l’escriptora Teresa Broseta i la filòloga Immaculada Cerdà, a més del membre de l’Adef Luis Fernández com a secretari del premi sense dret a vot acordaren atorgar el PSiG 2018 a l’article Girls just wanna have fun de Patricia Moragón per al llibret de la Falla Víctor Pradera d’Algemesí.

Els altres finalistes del premi Soler i Godes 2018 van ser:

 • Res tan valencià com enviar a fer la mà, del Col·lectiu Sinià, per al llibret de la falla Sant Vicent-Empar Iturbi de València.
 • Noves tecnologies i creativitat, de Rafa Tortosa, per al llibret de la Falla Juan Ramón Jiménez de Xàtiva.
 • Una foguera en Sunset Boulevard, de Francesc Cremades, per al llibret de la falla Vilanova de Gandia.
 • Sobre la figura del mantenidor de les presentacions falleres i la seua aportació literària, de Guillem Alborch, per al llibret de la Falla Benlloch-Alexandre VI de Xàtiva.

L’acte públic de lectura de les nominacions es va celebrar el 13 de març de 2018 a la sala d’actes de l’Exposició del Ninot, en el Museu de les Ciències de València.

Va ser el primer any en què la convocatòria del premi estava oberta a qualsevol població de la Comunitat Valenciana on se celebra la festa fallera, i es van presentar 99 articles de 43 comissions pertanyents a 14 poblacions de tot el territori, la qual cosa suposa un rècord de participació en els 14 anys d’existència del concurs.

El PSiG 2018 es va lliurar dins de la 7a Festa de les Lletres Falleres que va tindre lloc el 4 de maig de 2018 en el Palau de les Arts de València.

 

Tretzena edició del Premi Soler i Godes (2017)

El jurat del premi Soler i Godes 2017 format per l’artista Sara Silva, l’arquitecte Josep Francesc Carsí, la professora de la facultat de Filologia de la Universitat de València Nuria Girona i els membres de l’Adef Rubén Tello i Luis Fernández, amb Jesús Peris Llorca com a secretari sense vot, acordaren atorgar el PSiG 2017 a l’article En Ryanair o en rodalies, de Guillermo Dorado i Júlia Gomar per al llibret de les Falles Populars i Combatives de València. Els altres finalistes del premi Soler i Godes 2017 van ser:

Les falles i la febre cultural, d’Alba Fluixà Pelufo, publicat al llibret de la falla Lepanto-Guillem de Castro de València.

Vore o viure, publicat sense signar al llibret de les Falles Populars i Combatives de València.

Després del foc i l’oblit, de nou el verd, d’Andreu Escrivà, publicat a la Falla Castielfabib, de València.

El PSiG 2017 es va lliurar dins de la 6a Festa de les Lletres Falleres que va tindre lloc el 9 de juny de 2017 en el Gran Teatre de Xàtiva.

 

Dotzena edició del premi Soler i Godes (2016)

El jurat de la dotzena edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, format per l’artista Ricard Balanzá, les periodistes Verónica March i Mónica Antequera i els professors Ricard Català i Rubén Tello, actuant com a secretari sense vot Alejandro Lagarda en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article «Involucionisme i Falles de sofà», de José Francisco Carsí Navarro, per al llibret de la Falla Plaça de Jesús.

El jurat va reconéixer també dos mencions finalistes per als articles «Cicles fallers d’etern retorn», de Paco Inclán, per al llibret de Falles Populars i Combatives de València i «Les Falles que vénen» de Rafael Rivera per al llibret de la Falla Sant Roc Torrent.

 El premi es va entregar el 8 d’abril de 2016, en la V Festa de les Lletres Falleres al Gran Teatre d’Alzira.

 En esta dotzena edició, el premi va estar patrocinat per l’Editorial Denes, la Federació de Falles de Benicalap-Campanar de València i l’Ajuntament de Mislata.

 

Onzena edició del premio Soler i Godes (2015)

El jurat de l’onzena edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta junt a Alejandro Lagarda actuant com a secretari sense vot en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article «Falles, disseny i interdisciplina», de José Francisco Carsí Navarro, per al llibret de la Falla Barri de Sant Gregori de Torrent.

El jurat va reconéixer també dos mencions finalistes per als articles «De piulets, traca i tinta», del Col·lectiu Sinià per al llibret de la Associació Cultural Falla Sant Vicent – Amparo Iturbi de València i «No ciutat», d’Ibán Ramón Rodríguez per al llibret de la Falla Mossén Sorell-Corona de València.

 El premi es va entregar el 17 d’abril de 2015, en la IV Festa de les Lletres Falleres al Centre de Cultura Mario Monreal de Sagunt.

En esta onzena edició, el premi va estar patrocinat per l’Editorial Denes, la Federació de Falles de Benicalap-Campanar de València i l’Ajuntament de Burjassot, l’Ajuntament de Mislata i l’Ajuntament de Paterna.

 

Dècima edició del premi Soler i Godes (2014)

El jurat de la dècima edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, format per la periodista Montse Català, el poeta Vicent Berenguer, l’administrador de la web Distrito Fallas i membre de l’ADEF Carles-Andreu Fernández, el documentalista Joan Lluís Llop i Bayo, i el metge i membre de l’ADEF Pasqual Molina, actuant com a secretàri sense vot Ivan Esbrí en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article “¿Continua havent-hi censura en les Falles?”, de Joaquim Requena Piles, que es publicarà en el llibret de la Falla Ramón y Cajal de Torrent.

 

El jurat va reconéixer també dos mencions finalistes per als articles “Foc de glaç”, del Col·lectiu Sinià per a la Falla San Vicent-Empar Iturbi de València, i “Gastronomia raonable”, d’Enrique Romero Martí per a la Falla Avinguda de Torrent.

 

El premi es va entregar el 26 de febrer de 2014, en l’acte de presentació del número 19 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta dècima edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes, la Federació de Falles Benicalap-Campanar, l’Ajuntament de Burjassot, l’Ajuntament de Mislata i l’Ajuntament de Paterna.

Novena edició del Premi Soler i Godes (2013)

El jurat de la novena edició del Premi Soler i Godes, format per Vicent Berenguer, de l’Editorial Denes; Carles-Andreu Fernández, administrador de la web Distrito Fallas; Francisco Javier Martín, tècnic d’etnologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià; Pasqual Molina, president de l’Associació Cultural Premi Iaraní, i Raquel Úbeda, administradora de la web Ni Fu Ni Fallas, actuant com a secretari sense vot Ivan Esbrí en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, va declarar guanyador l’article “Tanques grogues”, de Miguel Arraiz García, publicat en el llibret de la Falla Plaça de la Mercé de la ciutat de València.

 

El premi es va entregar el 25 de febrer de 2013 en l’acte de presentació del número 18 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta novena edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes, la Federació de Falles Benicalap-Campanar, l’Ajuntament de Burjassot, l’Ajuntament de Mislata i l’Ajuntament de Paterna.

Octava edició del premi Soler i Godes (2012)

El jurat de l’octava edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, constituït per Pau Vendrell, periodista; Rubén Tello, professor de secundària; Pau Sif, escriptor; Desamparados Pajares, professora de secundària, i Lluís Mesa, gestor cutura, actuant com a secretàri sense vot José Martinez Tormo en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article “Dels romanços de cec a l’auca de la falla Borrull”, de Manuel Pérez, publicat al llibret de la comissió de falla Borrull-Socors, de València.

 

El premi es va entregar el 21 de febrer de 2012, en l’acte de presentació del número 17 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta octava edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes, la Federació de Falles Benicalap-Campanar, l’Ajuntament de Burjassot, l’Ajuntament de Mislata i l’Ajuntament de Paterna.

Premi Soler i Godes 2011
Sèptima edició del Premi Soler i Godes (2011)

El jurat de la sèptima edició del Premi Soler i Goders, compost per Toni Cano, periodista; Vicenta Llorca, mestra i escriptora; Javier Mozas, arxiver i documentalista, i Pasqual Molina, metge i promotor cultural, ), actuant com a secretari sense vot José Martinez Tormo en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, va declarar guanyador l’article “Falles valencianes, populars i combatives”, de Andreu Ginés i Sànchez, publicat en el llibret de la Falla Arrancapins de la ciutat de València.

 

El premi es van entregar el 2 de març de 2011, en l’acte de presentació del número 16 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta sèptima edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes.

Premi Soler i Godes 2010
Sexta edició del premi Soler i Godes (2010)

El jurat de la tercera edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, format per Manel Joan Arinyó (escriptor), Vicent Berenguer (escriptor), Vicenta Llorca (escriptora i professora), Javier Mozas (historiador) i Miquel Pérez (periodista), actuant com a secretàri sense vot José Martinez Tormo en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article “Les particularitats d’un any faller: l’any 31”, escrit per Ramon Estellés Feliu per al llibret de la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII de la ciutat de València.

 

Els premis es van entregar el 2 de març de 2010, en l’acte de presentació del número 15 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta sexta edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes.

Premi Soler i Godes 2009
Quinta edició del Premi Soler i Godes (2009)

El jurat de la quinta edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, integrat per Vicent Berenguer (escriptor), Pedro García Pilán (sociòleg), Reis Juan (periodista), Vicenta Llorca (escriptora i professora) i Xavier Mínguez (escriptor i professor de la Universitat de València), acordà declarar guanyador de la quinta edició del Premi Soler i Godes l’article “La pintura en les falles”, de Guillem Alborch, publicat en el llibret de la Falla Comte Salvatierra-Ciril Amorós de la ciutat de València.

 

Els premis es van entregar el 23 de febrer de 2009, en l’acte de presentació del número 14 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta quinta edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes.

Premi Soler i Godes 2008
Quarta edició del premi Soler i Godes (2008)

El jurat de la quarta edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, constituït per Vicent Berenguer (escriptor), Josep Joan Coll (historiador), Tono Herrero (tècnic en patrimoni), Carme Miquel (escriptora) i Albert Vicent (periodista), actuant com a secretària sense vot Marisa Falcó en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article “L’inconscient faller de Josep Renau”, escrit per Fernando Bellón per al llibret de la Falla Lepant-Guillem de Castro de la ciutat de València.

 

El jurat de la quarta edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, integrat per Rafael Beltrán (professor del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València), Vicent Berenguer (escriptor), Joan Castelló (periodista de l’Agència EFE a València), Amàlia Garrigós (periodista de Ràdio Nou) i Jesús Peris (professor del Departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València), i en el qual actua com a secretari sense vot Lluís Mesa en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, acorda declarar article guanyador l’article “Les Falles de la Gratitud (història d’una manipulació)”, de José Luis Torres Rodríguez, escrit per a la comissió fallera Els Somnis de la ciutat de València.

 

Els premis es van entregar el 25 de febrer de 2008, en l’acte de presentació del número 13 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta quarta edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes.

Premi Soler i Godes 2007
Tercera edició del Premi Soler i Godes (2007)

El jurat de la tercera edició del Premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, compost per Vicent Berenguer (escriptor), Josep Joan Coll (historiador), Tono Herrero (tècnic en patrimoni), Carme Miquel (escriptora) i Albert Vicent (periodista), actuant com a secretària sense vot Marisa Falcó en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, declarà guanyador l’article “L’inconscient faller de Josep Renau”, escrit per Fernando Bellón per al llibret de la Falla Lepant-Guillem de Castro de la ciutat de València.

 

Els premis es van entregar l’1 de març de 2007, en l’acte de presentació del número 12 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta tercera edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial Denes.

Premi Soler i Godes 2006
Segona edició del premi Soler i Godes (2006)

En la segona edició del premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta es va duplicar el nombre de treballs participants, amb prop de 30 articles presentats que es publicaren en els llibrets de falla de diverses comissions de la comarca de l’Horta.

 

El jurat, format per Vicenta Llorca (professora), Lluís Mesa (gestor cultural), Vicent Mifsud (periodista), Abelard Saragossà (professor de la Universitat de València) i Marc Zacarés (editor), actuant com a secretari sense vot Josep Lluís Marín i Garcia en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, va acordar declarar guanyador l’article “1881-2006. 125 anys de la falla del Skating-Ring, de l’autor Rosendo Sorlí Fos, del llibret de la Falla Exposició de la ciutat de València.

 

D’acord amb les bases del premi, l’Associació d’Estudis Fallers proposà a l’autor la publicació del seu treball en el pròxim número de la Revista d’Estudis Fallers.

 

Al mateix temps, l’Associació d’Estudis Fallers també va proposar la publicació en el pròxim número de la Revista d’Estudis Fallers de l’article “La falla del poble de Campanar (1925)”, d’Eduard Pérez i Lluch, del llibret de la Falla l’Antiga de Campanar de la ciutat de València.

 

Els premis es van entregar el 15 de febrer de 2006.

En esta segona edició, el premi va estar patrocinat per Carena Editors.

Premi Soler i Godes 2005
Primera edició del Premi Soler i Godes (2005)

El jurat de la primera edició del premi Enric Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, integrat per Vicenta Llorca i Climent (professora), Lluís Mesa i Reig (gestor cultural), Josep Lluís Sirera i Turó (professor de la Universitat de València), Manuel Salvador Jardí (periodista) i Marc Zacarés (editor de Carena), actuant com a secretari sense vot Josep Lluís Marín i Garcia en representació de l’Associació d’Estudis Fallers, acordà declarar guanyador l’article “Un tramvia anomenat desig”, de l’autor José Luis Font Barona, publicat en el llibret de la Falla Manuel Candela-Beatriu Tortosa de la ciutat de València.

 

Al mateix temps, el jurat va voler fer una menció especial de l’article “Falles de l’ultramar hispà”, d’Elena Martínez Guillem, publicat per la Falla Plaça Dos de Maig i Voltants de Paterna. Per la seua part, l’Associació d’Estudis Fallers proposà a l’autora la publicació del seu treball en el pròxim número de la Revista d’Estudis Fallers.

 

Els premis es van entregar el 28 de febrer de 2005, en l’acte de presentació del número 10 de la Revista d’Estudis Fallers.

 

En esta primera edició, el premi va estar patrocinat per l’editorial especialitzada en temes valencians Carena Editors.