Exposició "El llibret de falla"
L’any 2014, l’Associació d’Estudis Fallers va comissariar l’exposició "El llibret de falla (1850-2014). Explicació i relació de la festa".
Exposició "El llibret de falla"
16155
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16155,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Exposició “El llibret de falla”

Exposició “El llibret de falla (1850-2014)”

L’any 2014, l’Associació d’Estudis Fallers va comissariar l’exposició El llibret de falla (1850-2014). Explicació i relació de la festa, organitzada per la Subdirecció General de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Actualment, una versió itinerant de l’exposició recorre diverses localitats valencianes.

 

A través de més de 200 llibrets de falla de totes les comarques valencianes i de l’estranger, l’exposició donava compte de l’evolució que han experimentat estes publicacions en poc més de segle i mig de vida, fins a convertir-se en una creació cultural col·lectiva, que és també un important vehicle d’expressió en valencià i testimoni d’una intensa sociabilitat festiva. Repassar la història dels llibrets és, per tant, repassar l’evolució de les Falles i de la societat valenciana: la consolidació de les Falles en el calendari festiu, les mesures de repressió i promoció de la festa, l’expansió geogràfica, la progressiva institucionalització de la festa o la recerca de la creativitat artística.

 

Els poetes més destacats també tingueren un apartat especial en l’exposició, amb un repàs del star system d’autors que han contribuït a la consolidació del gènere i una referència als diversos premis als llibrets, que incloïa la reproducció d’un plat de glòria, el dolç que antigament s’entregava com a premi al guanyador del concurs de Lo Rat Penat.

 

El projecte de l’exposició El llibret de falla. 1850-2014. Explicació i relació de la festa es va completar amb la realització d’un vídeo documental i d’un catàleg que, a més d’arreplegar el contingut de l’exposició, inclou diversos estudis sobre els aspectes patrimonials, literaris, lingüístics, socials i bibliogràfics que contenen els llibrets de falla.