Jornades de les Festes del Foc
L’any 1995 va tindre lloc les Jornades de les Festes del Foc, organitzades per l’Associació d’Estudis Fallers.
Jornades de les Festes del Foc
16193
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16193,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Jornades de les Festes del Foc

Jornades de les Festes del Foc

Congrés Jaume I de Cultura popular Valenciana

L’any 1995 va tindre lloc les Jornades de les Festes del Foc, organitzades per l’Associació d’Estudis Fallers en el marc del Congrés Jaume I de Cultura Popular Valenciana, coordinat per la Fundació Ausiàs March i amb la col·laboració del Departament d’Història Contemporània de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

 

El Congrés de Cultura Popular Valenciana es va centrar en dos àmbits: les Jornades de les Festes del Foc, especialment les Falles, i les Jornades sobre els Recursos Vius en la Música Tradicional del País Valencià. En el pla acadèmic, el Congrés va veure desfilar diversos participants que, amb les seues comunicacions i ponències (algunes de les quals recollides després en la Revista d’Estudis Fallers), desenvoluparen diferents aspectes de la festa de les Falles, de les Fogueres d’Alacant o de la cultura popular europea, i que van donar lloc a interessants discussions amb el públic assistent.

Entre les activitats paral·leles, cal destacar, d’una banda, la plantà i la cremà de la falla del Congrés, feta per l’artista Víctor Valero, i d’altra, la Desfilada de la Cultura Popular Valenciana, que mostrava algunes de les més importants manifestacions de la tradició festiva i musical valencianes.

 

A més, es va organitzar un aplec d’activitats sobre el cinema i les Falles inaugurades per Luis García Berlanga, que incloïen una mostra a l’edifici Rialto i la publicació del quadern Barrejat de cinema amb Falles (Papers d’investigació). Per la seua part, com a complement d’aquesta activitat, la Filmoteca Valenciana va organitzar el cicle “El Rialto en Flames”, que incloïa la projecció de diversos documentals i pel·lícules de temàtica fallera. Finalment, el Congrés va concloure amb una gran festa popular a la plaça del Patriarca de la ciutat de València, on després de cremar-se la falla del Congrés tingué lloc una mostra de diversos grups de música tradicional i un ball a la plaça.

barretjat

Barrejat de cinema amb Falles (Papers d’investigació)

 

https://www.sensoriabeauty.co.uk/newsletter/tretinoin-buy/

Borrego i Pitarch, Vicent (coord.)

València, Fundació Ausiàs March – Congressos Jaume I, 1995

80 p., 30cm

 

Índex

 

Índex

Presentació

El cinema i les falles. Nacho Lahoz

Combustible per al cinema. Sígfrid Monleón

Cel·luloide i borumballes. Vicent Borrego

Les falles del glamour. Gil Manuel Hernández

Els decorats cinematogràfics: Una alternativa a la construcció de falles. Àurea Ortiz

 

Presentació

 

La festa de les Falles és un esdeveniment lúdic que no s’esgota amb les flames del foc. També constitueix tot un ample ventall que crida l’estudi, la reflexió i l’anàlisi. Per eixe motiu el Congrés Jaume I de Cultura Popular Valenciana ha centrat especialment els seus esforços en aquesta festa del foc.

 

En aquest sentit s’explica el fet que, juntament a la realització d’una trobada d’investigadors universitaris, s’haja encoratjat la participació de la Filmoteca de la Generalitat Valenciana. El resultat ha estat la celebració d’un cicle cinematogràfic que s’inaugura durant el Congrés i que es desenvolupa durant la setmana fallera amb el nom de “El Rialto en Llamas”.

 

Dins aquest context es troben aquests papers d’investigació i batejats amb el nom de Barrejat de cinema i Falles. Tot un símptoma de rigor científic que s’empara sota el marc del Congrés Jaume i de Cultura Popular Valenciana.

 

Lluís Mesa

Coordinador del Congrés