L'indult del foc. Volum II (1963-1981) - ADEF
L'indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller. Volum II (1963-1981). Gil Manuel Hernández i Martí (coord.) València, Ajuntament de València, 2003
ADEF, falles, fallas, falla, València, festa, llibre, libro, història de les falles
16394
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16394,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

L’indult del foc. Volum II (1963-1981)

Gil Manuel Hernández i Martí (coord.), València, Ajuntament de València, 2003

Sobre el projecte

L’indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller. Volum II (1963-1981)

Gil Manuel Hernández i Martí (coord.)

València, Ajuntament de València, 2003

382 p., 30 cm

D.L. V-1545-2003

ISBN 84-8484-082-4

 

Sumari

Prefaci

Part primera. Un museu per a les Falles (II)

            Introducció

            De la Galeria Fallera al primer Museu Faller

Part segona. La col·lecció de ninots indultats del Museu Faller de València (1963-1981)

            Pastor amb borreguets (L’home anunci) (1963)

            La naixença de Pinotxo (Pinotxo i Gepetto) (1963)

            Una fregada de panxa (1964)

            El flautista d’Hamelin (1964)

            Amb mala   fortuna (1965)

            Simbad el marí (1965)

            Xiqueta amb porquet (1966)

            Troncmòbil (Els Picapedra) (1966)

            Parella de cortesans i cigne (L’aneguet lleig) (1966)

            Amb el temps i una canya (Pescador) (1967)

            Bunyolera (1967)

            Sereno adormit (1968)

            Les tortugues de Mary (Mary Poppins i Bert ) (1968)

            Cabassada de xiquets (1969)

            Tot és cant (1969)

            Vell pescador amb reclam verd (1970)

            Polifònica animal (1970)

            Parella de hippys (1971)

            Sabater malfaener i donyet (1971)

            Rodamón amb gos (1972)

            Astronauta (1972)

            El Palleter (1973)

            Xiquets prehistòrics jugant al carretó (1973)

            Transeünts de poble (1974)

            Pretor romà (1974)

            Enyorances del passat (1975)

            El descobriment de la música (Home i xiquet prehistòrics) (1975)

            Despertar a l’erotisme (1976)

            La festa nacional (1976)

            Dolçainer i tabaleter (1977)

            Festa (1977)

            Vella soguera i xiquet (1978)

            Timbaler i pillet (1978)

            Fer front al bou (1979)

            El Palleter (1979)

            La corda fluixa (1980)

            Massa pes (1980)

            No canvies senda vella per novella (1981)

            Rei En Jaume (1981)

Annex I. Les classificacions de falles grans entre els anys 1963 i 1981

Annex II. Les classificacions de falles infantils entre els anys 1963 i 1981

Bibliografia

Índex onomàstic

Índex d’emplaçaments i comissions de falla

 

Prefaci

 

El volum que ací presentem és el segon de L’indult del foc. Catàleg raonat de la col·lecció de ninots indultats del Museu Faller de València, fruit d’un conveni d’investigació entre l’Ajuntament de València i el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. El primer volum es va publicar l’any 2002 i tractava l’etapa que va des del 1934, data de la primera Exposició del Ninot i del primer indult oficial d’un ninot, fins al 1962, darrer any en el qual només s’indulten ninots de falles grans. Ara, ens endinsem en una nova etapa, la que s’inicia el 1963, any en el qual comencen a indultar-se de manera oficial ninots infantils.

 

Amb tot, hem de fer un aclariment ben important per a entendre el conjunt de l’obra. En principi, era la nostra intenció estudiar tots els anys que van des del 1963 fins al 2003. No obstant això, la quantitat i qualitat de la documentació i informació que ha anat sorgint al llarg de la investigació, ens ha conduït a subdividir esta extensa etapa en dos diferenciades. Una primera, la que tractem en este volum, que va des del 1963 fins al 1981, i una segona, que serà tractada en un tercer volum del catàleg, que va del 1982 al 2003. La data del 1981 s’ha escollit per diverses raons. La primera és que este any és l’últim de la carrera professional de l’artista Julià Puche Ferrándiz, que tanca tota una època de les falles, a partir de la qual se n’obri una altra dominada per nous artistes a partir del 1982. El 23 de febrer de 1981 també és una fita històrica ben definitòria de la transició a la democràcia, que ja havia arribat al consistori valencià el 1979, la qual es consolidaria amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia el 1982, després d’uns agitats anys que al cap i casal es coneixen com la “batalla de València”. En última instància, el 1980 es va fer també el VI Congrés Faller, que va intentar adaptar la festa de les Falles a les noves condicions democràtiques i que donà com a fruit un nou reglament faller, el qual entrà en vigor l’any 1982. En suma, en el segon volum del catàleg abordem una etapa de la història de València i de les Falles marcada pel trànsit de la dictadura a la democràcia i l’ingrés de la societat valenciana en l’etapa de la modernitat avançada.

 

La metodologia emprada emfatitza el plantejament interdisciplinari, amb un gran interés perquè els ninots ens revelen les condicions històriques i socials en les quals foren produïts. Amb esta finalitat, i de la mateixa manera que es va fer en el primer volum, les dades oferides s’han obtingut per mitjà d’una extensa recerca per arxius públics i privats, hemeroteques i fonts orals, així com fonts gràfiques de tota classe.

 

Esta segona part de L’indult del foc està estructurada seguint la planificació ja establida en el primer volum. Així, es continua la història de l’Exposició del Ninot (tant de la gran com de la infantil) i del Museu Faller, i tot seguit es comença a passar revista als diversos ninots indultats. Amb un enfocament cronològic, cada any conté dos fitxes: la del ninot indultat gran i la del ninot indultat infantil. En els anys que foren indultats dos ninots infantils, s’ha elaborat una fitxa per a cadascun. Així, s’arriba al final, amb uns annexos amb les classificacions de les falles grans i infantils entre els anys 1963 i 1981, la bibliografia utilitzada, l’índex onomàstic i l’índex d’emplaçaments i comissions de falla. L’estructura de les fitxes segueix el model ja fixat en el primer volum, procurant introduir la major disponibilitat de fons gràfiques com a il·lustració dels textos. D’esta manera, resten per al tercer volum les fitxes corresponents als anys 1982-2003, l’estudi sobre l’evolució de l’estètica fallera a través del ninots, l’estudi sociològic sobre el conjunt de la col·lecció i la continuació de la història de l’Exposició del Ninot i el Museu Faller.

 

Este segon volum ha sigut elaborat pel mateix equip de treball que va començar el projecte de L’indult del foc. L’equip de treball està coordinat per Gil Manuel Hernández i Martí, doctor en història i professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, i el formen els  següents investigadors, tots ells membres de l’Associació d’Estudis Fallers: Vicent Borrego i Pitarch (llicenciat en història de l’art i gestor cultural), Josep Lluís Marín i García (llicenciat en filologia i lingüista), Antonio Herrero Giménez (llicenciat en belles arts i història de l’art, i tècnic en gestió del patrimoni històric i cultural de l’Ajuntament de València), Josep Joan Coll i Fornés (llicenciat en història i periodista), Jesús Ignasi Català i Gorgues (doctor en biologia, investigador del CSIC i professor de la Universitat Cardenal Herrera-CEU), Javier Mozas Hernando (llicenciat en història i bibliotecari), Fernando Morales Checa (documentalista), Fernando Villalba Vela (bibliotecari), Carles Gimeno i Ferrer (estudiant de Belles Arts), Marisa Falcó Couchoud (llicenciada en belles arts i artista fallera), Víctor Valero Valero (llicenciat en belles arts i artista faller), Paco Pellicer Brell (llicenciat en art dramàtic i arquitecte tècnic), Moisés Alarcón Sánchez (artista plàstic), Vicent Almela i Caballé (artista faller), Carles Andreu Fernández Piñero (documentalista) i Rubén Tello Sánchez (llicenciat en filologia). En l’elaboració d’este segon volum han col·laborat també els següents membres de l’Associació d’Estudis Fallers: Josep Alarte i Querol, Josep Manuel Alares i Sales, Vicent Francesc Lorenzo i Albert, i Josep Lluís Fitó i Roselló.

 

En tot cas, com ja es va fer constar en el prefaci del primer volum de L’indult del foc, este catàleg ha de ser interpretat com una primera aproximació a l’especial univers dels ninots indultats, per la qual cosa assumim la possibilitat d’errades o omissions, amb l’esperança que futures investigacions les puguen esmenar, contribuint així a un millor coneixement d’esta important parcel·la de la festa fallera i de València.

 

Finalment, no volem acabar esta introducció sense expressar el nostre agraïment a les persones i institucions que han col·laborat en l’elaboració d’este catàleg facilitant-nos documentació i informació, i també el treball d’investigació: Laura Albalat Manzano, Josep Arenes Mas, Josep Vicent Bergón i Garcia, Biblioteca Pública Municipal de Mislata, Pere Borrego i Pitarch, Carme Borrego i Pitarch, Josep Butragueño Sanz, Joan Castelló Lli, Josep Castelló Mollar, Vicent Cosí Arnau, Josep Fabra Andreu, Josep Fabra Vallés, Falla Albacete-Marvà (María José Blanch, Enrique Mollà Bau, Pepa Oquendo), Falla Barraca-Espadà (José Antonio Lacomba Ríos, Ximo Martí Francisco), Falla Bisbe Amigó-Conca (Alfonso Benedito Boronat), Falla Doctor Olóriz-Arquebisbe Fabián y Fuero (José Luis Castillo, José Luis Galve), Falla Espartero-Ramón y Cajal (Jorge Herrero), Falla Exposició (Rosendo Sorlí, Vicente Sorlí), Falla Marqués de Montortal-Josep Esteve (Víctor Chiva Iranzo, Luis Carlos Cortés Ballestero), Falla Pérez Galdós-Calixt III (Francisco Salavert Martí, Francisco Salavert Mollà), Falla Plaça de la Mercé, Falla Plaça de Na Jordana, Falla Plaça del Pilar (Manuel Barberà, germans Susana i Emilio Polo, José Vizcaíno), Falla Regne de València-Sant Valer, Falla Sant Vicent-Periodista Azzati, Falla Trinitat-Alboraia (Ramón Cervera Pla, Julio Martí), Gremi de Taxistes (Jesús López Llorens, Ismael Ortego Pérez), Hemeroteca Municipal de València, Gustavo Juan Bielsa, Arxiu i Biblioteca de la Junta Central Fallera (Arturo Berenguer Marí, Ascensión Gallego Mas, José Antonio Izquierdo Villaroya, Félix Vicente Llovet Figuerola, Joaquín Ruiz Hernández, Emilia Salvador Navacerrada, Esperanza Sánchez Valenciano, Segismundo Verdú Flores), Elisa Lassala Bau, Sergio Latorre Pitarch, Vicent Luna Cerveró, María José Luna Pérez, Pilar Luna Pérez, Vicent Marín Bellver, Vicent Marín García, Manuel Martín López, Josep Martínez Mollà, Ángel Montejo (Biblioteca Valenciana), Manolo Montesinos (Ajuntament de València), Museu Faller, Artur Musoles Chordà, Josep Puche Hernández, Merche Rojas (Biblioteca Valenciana), Federico Romero (Biblioteca Valenciana), Alfredo Ruiz Ferrer, Josep Manuel Sabater i Salvador, Manuel Vilaplana Lluch i Alfredo Solaz Albert.

Data

November 03, 2014

Categoria
Llibres de l'ADEF