Pensat i Fet (1912-1972) - ADEF
Pensat i Fet (1912-1972). València, Faximil Edicions Digitals, 2012
ADEF, falles, fallas, falla, València, festa, llibre, libro, història de les falles
16420
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16420,ajax_leftright,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-theme-ver-5.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Pensat i Fet (1912-1972)

València, Faximil Edicions Digitals, 2012

Sobre el projecte

Pensat i Fet (1912-1972)

 

València, Faximil Edicions Digitals, 2012

Disc compacte (DVD-ROM)

D.L. V-4380-2011

ISBN 978-84-8363-653-4

 

L’any 1912, amb motiu del centenari de la revista Pensat i Fet, va veure la llum una edició facsímil digital d’esta publicació que recull la col·lecció completa (1912-1972). La digitalització dels exemplars originals, feta per Faximil Edicions Digitals, restaura els colors originals d’este anuari faller i permet també fer una recerca per paraules en les més de 2.400 pàgines publicades durant la vida de la revista. L’edició facsímil es completa amb un estudi previ, a càrrec de l’Associació d’Estudis Fallers, i un complet índex d’autors, que permet consultar totes les col·laboracions literàries i gràfiques dels més de 650 autors que participaren en la revista.

 

La cultura, al servici de les Falles. Eixa va ser la gran aportació de la revista Pensat i Fet des de la seua aparició en 1912. No va ser la primera publicació dedicada a la cultura en valencià, ni va ser la primera revista popular escrita en la llengua dels valencians. Ni tan sols ha passat a la història per ser la primera el contingut de la qual ha estat dedicat íntegrament a la festa de les Falles o per ser pionera a reproduir els esbossos de les falles que es plantaven cada any. El mèrit de Pensat i Fet va ser combinar magistralment estos quatre elements (cultura, humor, sàtira i falles) en les justes proporcions fins a aconseguir un producte de qualitat que, des del començament, va connectar amb un públic cada vegada més nombrós que gaudia amb els continguts generats al voltant d’una manifestació popular, les Falles, que just en eixos anys es convertia en la festa més representativa de la ciutat de València.

 

Pensat i Fet és tot un referent per la seua prolongada continuïtat al llarg de 60 anys, per haver involucrat en les seues pàgines un planter de destacats representants de les lletres valencianes de totes les generacions i grups literaris (Carles Salvador, Xavier Casp, Nicolau Primitiu, Jaume Bru i Vidal, Enric Soler i Godes, Joan Fuster, Maximilià Thous, Francesc Almela i Vives, Martí Domínguez, Beatriu Civera o Carmelina Sánchez Cutillas, entre d’altres) perquè parlaren de les Falles, amb una clara pluralitat ideològica i de continguts.

 

L’aposta decidida de Pensat i Fet per la il·lustració i la tipografia més avançades per a la seua època es traduïx en la participació en la revista dels creadors plàstics més destacats de cada moment (Josep Segrelles, Manuel Sigüenza, Josep Benliure, Ignasi Pinazo, Lluís Dubon, Josep Renau, Pedro de Valencia, Josep Mateu, Marià Benlliure, Artur Ballester, Francisco Lozano…).

 

Però, a més, des dels seus inicis, Pensat i Fet va contribuir d’una manera decisiva a involucrar el món intel·lectual valencià i del valencianisme en l’exaltació, difusió i promoció de les Falles. Progressivament, la revista va anar adquirint un prestigi derivat de la defensa de la dignitat del valencià i d’un tractament integral de la festa fallera. Esta doble orientació, alhora culta i popular, es mantingué al llarg de tota la trajectòria de la publicació, sent respectada per tots els sectors de la societat fallera i valenciana.

Data

November 03, 2014

Categoria
Llibres de l'ADEF